Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

» Bez polityki
» Inna historia
» Religia
» Biblia na co dzień
» Oni są inni
» Nasze zdrowie
» Wokół domu
» Domowe ZOO
» On, Ona, Ono, Oni
» Magazyn
» Trochę kultury
» Oblicza sportu
» Warto zobaczyć





    Polecamy:

» Żelazkowcy
» Magiczna krew
» F1 Historia zmagań
» Koniec Świata
» Bóg i Ty
» Dawcy organów
» Fakty i spekulacje
» Zapłać abonament
» Bezpieczny seks
» Wiara w pytaniach

 
Nasze zdrowie
Nasze zdrowie

«
Błędy w przyjmowaniu leków
Uwaga na reklamy leków
Pot - wstydliwy problem
Anoreksja
E dodatki
Ile jest wart człowiek?
 

Czy wiesz co jesz?
E dodatki

Nasza żywność już dawno przestała być żywnością naturalną. Tempo życia i kurczące się powierzchnie upraw wymuszają produkcję żywności wysoko przetworzonej, wspomaganej chemią. Pół wieku temu zachwycano się – „Chemia żywi, leczy, ubiera”. Dziś można dodać ”i zabija”. Warto wiedzieć co jemy.

Na opakowaniach żywności możemy znaleźć tajemniczy kod – „E”. Trzydzieści lat temu – gdy otwarto granicę z Berlinem Zachodnim do Polski masowo napłynęły popularne (czytaj tanie) produkty spożywcze. Przebojem były gumy balonowe z obrazkowym przygodami Kaczora Donalda i jeszcze drugie rozpuszczalne, a więc bezpieczne dla dziecka. Wraz z nimi sprowadzano wiele innych gum – tańszych. Sanepid miał wtedy wiele pracy – niemal codziennie dokonywano nalotów na handlarzy, w poszukiwaniu produktów (a zwłaszcza gum) w których składzie znalazło się tajemnicze „E”. Niejeden sprzedawca stracił towar i jeszcze zapłacił niezły mandat.

Przez wiele lat demonizowano tajemnicze E - dodatki. Nie bez powodu. Wiele z nich to substancje sztuczne, mające oszukać nasze zmysły – smak, wzrok, powonienie. Jednak nie wszystkie są syntetyczne i nie wszystkie są szkodliwe.
Poza tym istnieję pojęcie „zgodne z naturalnym” – co zwykle oznacza, że jest to produkt syntetyczny (sztuczny) o niektórych właściwościach zgodnych z taką samą substancją pochodzenia naturalnego.
Przykład. Popularnym dodatkiem jest E300 - kwas askorbinowy i zawierający jego dużą ilość E330 - kwas cytrynowy. Pełnią rolę antyutleniaczy (antyoksydantów), konserwantów i zakwaszaczy. Kwas askorbinowy to chemiczna nazwa witaminy C. Jednakże ten stosowany w przemyśle spożywczym to syntetyczny produkt, o wzorze chemicznym zgodnym z witaminą C, zawierającym dodatkowo szereg zanieczyszczeń chemicznych – zwykle nieszkodliwych dla człowieka, a nieposiadający „Iskry Bożej” – tej cząstki, której jeszcze nauka nie odkryła, a która sprawia, że substancja jest aktywna biologicznie i ma zupełnie inne właściwości niż syntetyk.

Poniżej przedstawiamy artykuł zawierający opis wielu popularnych dodatków do żywności. Pracujemy na własnym, obszerniejszym opracowaniem.







Czwartek
30 grudnia 2010


 
 



Wszystkie artykuły w dziale:
Nasze zdrowie
Nasze zdrowie

 
 
Copyright © 2008-2017 RGB plus